ULO Technológia

Az ULO Technológia jelentősége

A hűtött légterű gyümölcs és zöldség szabályozott légterű tárolás legkorszerűbb technológiája jelenleg az ultra alacsony oxigénszint biztosítása (Ultra Low Oxygen), melynek alkalmazása esetén a gyümölcsök és zöldségek tárolhatósági ideje jelentősen növelhető; alma esetében 8-12 hónap is lehet.

Ahhoz, hogy a zöldség és gyümölcs hosszabb távon eredményesen tárolható legyen, meg kell akadályozni a termék érését.

Az ULO technológia szorosan kapcsolódik a hűtéstechnológiához, mivel alkalmazása során a megadott, lehető legalacsonyabb szintre kell levinni a termék hőmérsékletét.

A rendszer működése

Zárt technológiai rendszerben szabályozni kell a hűtőkamrák légterét, ami az O2 tartalom csökkentését és a CO2 tartalom kívánt értékre növelését és megtartását jelenti.

A berendezés főbb részei

  • Széndioxid adszorber, amely a gyümölcs által termelt CO2-t elnyeli a tárolás alatt. Ez a berendezés a tárolási periódus alatt folyamatosan működik.
  • Nitrogén generátor, amely a terem levegőjéből az oxigént egy molekuláris szűrőn keresztül kiválasztja, és helyébe nitrogénnel tölti fel (a kiválasztott oxigént a környezetbe bocsátja ki). Ez a művelet a terem lezárást követően kb. 2 napig tart.
  • Analízis, mely folyamatosan ellenőrzi a terem CO2 és O2 koncentrációját. A mért adatokat minden egyes méréskor továbbítja a központi számítógéphez regisztráció céljából. Abban az esetben, ha levegő összetétele a beállítottól eltér, ez a készülék automatikusan indítja az adszorbert.

Technológia alkalmazásának feltételei

A légösszetétel szabályozás alapvető feltétele a hűtőkamrák ULO szintű gáztömör szerelése, melyet megfelelő építészeti kialakítással kell elérni, aminek a legkritikusabb pontjai a panel-panel, a panellábazat kapcsolatok, illetve a gáztömören szerelt A.C. kapu.